Klimakteriesmart.se

Frågor och svar

Blödningsrubbningar

Klicka på en fråga för att se vad doktorn svarat.

Är en kvinna på 49 år och kommit in i klimakteriet. Har torra slemhinnor, svettningar på nätterna, men det bekommer mig ej så mycket. Det som oroar mig är att jag har blött i snart 3veckor.3-4dagar vanlig mens, hade uppehåll i 2 dagar har blött sen dess. Det är ej mycket. Är ej överviktig, tränar 3 gånger i veckan men tyvärr är jag rökare. Min fråga är : Är det normalt att blöda flera veckor när man är i klimakteriet? Behöver jag oroa mig? Tacksam för svar.

Hej,
Det där med normalt är ju lite av en definitionsfråga. Det behöver inte vara onormalt men jag tycker ju definitivt att man bör göra en ultraljudsundersökning av livmodern. Så beställ du en tid hos gynekolog. Vanligaste orsaken till denna typ av blödningstrassel är att man i din ålder inte har några ägglossningar. Då producerar kroppen bara östrogen och inget gulkroppshormon längre, vilket gör att slemhinnan i livmodern växer sig för tjock och då kan olika typer av blödningstrassel uppkomma. Detta kan oftast lätt åtgärdas genom att ta tabletter med gulkroppshormon men en ultraljudsundersökning bör göras för att utesluta att blödningen har att göra med något annat till exempel muskelknutor.
MVH Göran Samsioe

Jag är 53 år, har haft regelbunden mens hela tiden, men nu kom det ingen mens jag mår illa och har ömma bröst, Kan jag vara gravid vid 53 års ålder? Eller är det klimakteriet? Har sen tidigare fött 3 barn den sista 1990, har mått illa vid alla mina graviditeter och haft ömma bröst så det var därför denna fundering dök upp nu, är nykär och har ett intensivt sex liv just nu.

Det är närmast en medicinsk sensation om du skulle bli spontant gravid vid 53 års ålder. Hormonella förändringar i samband med klimakteriet är mkt mer sannolik förklaring. Men någon absolut garanti kan ju inte lämnas.

Hej! Jag är 43 år och undrar om jag kan ha hamnat i klimakteriet utan att ha haft några symptom alls? Jag har inte haft min menstruation sedan 6 veckor tillbaka. Jag har inte haft några som helst symptom och jag är inte gravid. Kan det vara klimakteriet eller kan det vara någon sjukdom bakom? Börjar bli lite bekymrad.

Javisst kan det vara klimakteriet även om man bara är 43. Men det är i så ung ålder viktigt att utesluta andra anledningar till att du tappat din mens och det är speciellt viktigt nu när du inte har några symtom. För symtomlöshet talar ju emot att det skulle vara klimakteriet. Med hjälp av blodprover kan man säkert komma till diagnos. Men vänta gärna några veckor till innan du söker. Det kan ju vara så att mens kommer tillbaka (obs kan bli riklig då) av sig själv.

Visste du att lokalt administrerat östrogen verkar lokalt på slemhinnan och har minimal påverkan på övriga delar av kroppen?

Visa resultat

Tipsa en vän!

Skicka en hälsning till dina vänner och tipsa om Klimakteriesmart.se

Jag vill tipsa en vän